חוזים
הסכמים יש לכבד, היות שקיום הבטחות עומד ביסוד חיינו כחברה, ומטרת דיני החוזים היא לא רק להגביר היעילות הכלכלית, אלא גם לאפשר חיי חברה תקינים, צד לחוזה צריך להתנהג לצד השני כאדם, לא זאב וגם לא מלאך. “אין זה מתקבל על הדעת ואין זה צודק, כי רמת ההתנהגות הנדרשת תהא שונה לכל בעל חוזה, והיא תהא פונקציה של אמונתו הסוביקטיבית שלו בדבר הישר וההוגן. המטען הערכי, הניתן ליושר, אמון והגינות, אינו יכול להיות תלוי בשיקולים סוביקטיביים אלה, אלא הוא נקבע על-ידי הסטנדרטים הערכיים הראויים של החברה הישראלית, כפי שבית המשפט מבין אותם מעת לעת” (ע”א 207/79 רביב משה נ' בית יולס)
הפרה, פיצויים ואכיפת חוזה
החוק קובע שלושה סוגים עיקריים של סעדים כתוצאה מהפרת החוזה, ביטול החוזה, אכיפת (קיום) החוזה ופיצויים. מכיוון שביטול החוזה ואכיפתו הם שני סעדים מנוגדים לא ניתן לתבוע את שניהם במקביל, ואולם ניתן לתבוע אחד מהם ופיצויים בנוסף, או רק פיצויים. הסעד העיקרי שבית המשפט ייתן במסגרת תרופות בדיני חוזים יהיה אכיפת החוזה, ולא בהכרח תשלום פיצויים - כך קובע בית המשפט העליון, בפסק דין עקרוני בתחום התרופות בדיני החוזים, שניתן בימים האחרונים.
שכירות מקרקעין ומטלטלין
שכירות היא זכות שהוקנתה בתמורה להחזיק בנכס ולהשתמש בו שלא לצמיתות. שכירות במקרקעין היא זכות שימוש מוגבלת במקרקעין תמורת תשלום (כנ”ל במטלטלין). חוזה השכירות כולל בתוכו בדר”כ את חובות וזכויות השוכר והמשכיר, דמי השכירות, תקופת השכירות, אופציה, הודעה מוקדמת, שכירות משנה, עזיבה או פינוי מוקדם, תרופות כלליות בשל הפרת חוזה וכיו”ב.
איתור סיכונים וליקויים בחוזה קיים
עריכת חוזים אינה עניין של מה בכך. על עו”ד להבין היטב את מהות ההתקשרות העסקית שבין הצדדים, להבין מהי מטרת ההתקשרות, תפקידי הצדדים, לצורך איזו פעילות הם מתקשרים ביניהם, ומה הם מבקשים להשיג. עוה”ד חייב לשקף לצדדים את הסיכונים, חולשות וחוזקות שבהסכם.
הכנה ועיצוב
המחאות, נאמנות וערבות
נאמנות היא זיקה לנכס שעל פיה חייב נאמן להחזיק או לפעול בנכס לטובת נהנה או למטרה אחרת. לדיני הנאמנות יש שני היבטים: האחד הוא ההיבט הקנייני, של מהות הזיקה בין הנכס לנאמן ובין הנכס לנהנה; השני הוא ההיבט החיובי, של מערכת היחסים בין הנאמן לנהנה וביניהם לבין אחרים. המחאת זכות - זכותו של נושה, לרבות זכות מותנית או עתידה לבוא, ניתנת להמחאה ללא הסכמת החייב, זולת אם נשללה או הוגבלה עבירותה לפי דין, לפי מהות הזכות או לפי הסכם בין החייב לבין הנושה. ההמחאה יכול שתהיה לגבי הזכות כולה או מקצתה, ויכול שתהיה מותנית או על דרך שעבוד.
חוזה הביטוח
חוזה ביטוח הוא חוזה בין מבטח לבין מבוטח המחייב את המבטח, תמורת דמי ביטוח, לשלם, בקרות מקרה הביטוח, תגמולי ביטוח למוטב. נכרת חוזה ביטוח, על המבטח למסור למבוטח מסמך חתום בידי המבטח המפרט את זכויות הצדדים וחיוביהם
(פוליסה), זולת אם נהוג באותו סוג ביטוח שלא להוציא פוליסה.
חוזים אחידים
חוזה אחיד הינו חוזה שהתנאים בו קבועים מראש על-ידי צד אחד שמשתמש באותו החוזה כדי להתקשר עם אנשים רבים על בסיס אותו נוסח של חוזה. חוזה אחיד אינו מאפשר ניהול משא ומתן בין הצדדים, כך שהצד שמנסח את החוזה כופה את תנאיו על לקוחותיו. הלקוח יכול להסכים לעסקה (ולחוזה) או לוותר על העסקה, אך אינו יכול לנהל משא ומתן לגבי תנאי העסקה (והחוזה). חוזים אחידים הינם חלק בלתי נפרד מהחיים הצרכניים. אנו חותמים על חוזים אחידים רבים כדבר שבשגרה: חוזה לקניית טלפון נייד חדש, קניית דירה, פתיחת חשבון בנק, רכישת שירות אינטרנט, רישום ללימודים אקדמאים ועוד. תנאי מקפח בחוזה אחיד הוא סעיף בחוזה שמעניק למנסח החוזה האחיד יתרון לא הוגן או מעבר לאינטרס הלגיטימי שלו ביחס לצד השני. בית המשפט מוסמך לבטל תנאים מקפחים בחוזה או לשנותם.
איתור סיכונים וליקויים בחוזה קיים
עריכת חוזים אינם עניין של מה בכך. על עו”ד להבין היטב את מהות ההתקשרות העסקית שבין הצדדים, להבין מהי מטרת ההתקשרות, תפקידי הצדדים, לצורך איזו פעילות הם מתקשרים ביניהם, ומה הם מבקשים להשיג. עוה”ד חייב לשקף לצדדים את הסיכונים, חולשות וחוזקות שבהסכם.